Venäläinen huippuyliopisto kieltämässä poliittisen keskustelun – adressia kerääville opiskelijoille tukea myös Suomesta

Yliopistoväki toivoo kansainvälisen tiedeyhteisön paineen saavan Moskovan talouskorkeakoulun johdon muuttamaan linjaansa.

sananvapaus
Teksti
Tuukka Tuomasjukka

Venäjään kohdistuva kansainvälinen huomio on tammikuun alussa kiinnittynyt hallituksen vaihtumiseen, mutta tapahtumat Moskovan talouskorkeakoulussa ovat jääneet vähälle huomiolle.

Moskovan talouskorkeakoulu (HSE) on yksi Venäjän arvostetuimmista ja suurimmista yliopistoista. Venäläisyliopistoista se on ainoana Times Higher Educationin yliopistoluokituksessa sadan parhaan yliopiston joukossa.

Tammikuun 16. päivänä julkaistussa sääntöehdotuksessa yliopisto teki useita merkittäviä muutoksia. Se esimerkiksi tiukensi korruptionvastaisia käytäntöjään sekä kielsi opiskelijoihin ja henkilökuntaan kohdistuvan halventavan puheen.

Samalla yliopisto kielsi henkilökuntaa ”ylittämästä asiantuntemustaan tai analyyttistä asemaa”, opiskelijoita ja henkilökuntaa ”tekemästä lausuntoja yliopiston tai sen ryhmien nimissä” sekä velvoittaa ”sosiaalisesti jakavaan poliittiseen tai muuhun toimintaan osallistuvan henkilön tekemään toimenpiteitä päättääkseen suhteensa yliopistoon”, kertoo venäläinen hallintoon kriittisesti suhtautuva verkkomedia Meduza.