Venäläinen asiantuntija: Putinin kannatus romahtaisi, jos Venäjällä olisi vapaa media

”Kremlissä uskotaan, että johtajat ovat ikuisia”, sanoo journalistiliiton entinen johtaja.

Igor Jakovenko
Teksti
Anne Kuorsalo

Presidentti Vladimir Putinin suosio nojaa täysin propagandaan, arvioi Igor Jakovenko, Venäjän journalistiliiton entinen puheenjohtaja ja kansanedustaja.

Kolmekymmentä vuotta neuvostojohtaja Mihail Gorbatšovin aloittaman glasnostin, avoimuuden, jälkeen valtiollisilla tai valtioon sidoksilla olevilla televisiokanavilla ei Jakovenkon mukaan ole journalismia eikä maassa toimi vaihtoehtoisia kanavia.

Jakovenko jakaa median vaiheet Venäjällä kahteen 15-vuotiskauteen. Aina Putinin valtaantuloon asti oli kehitystä, vaikkakaan edistys ei ollut suoraviivaista.

Vuoden 2000 jälkeen alkoi journalismin hävittäminen ja sivuun työntäminen tiedotusvälineistä. Se alkoi, kun riippumaton televisiokanava NTV siirtyi yksityiseltä mediamogulilta Vladimir Gusinskilta painostuksen jälkeen maakaasumonopoli Gazpromille.

”Virallisesta informaatioista poikkeavaa tietoa on informaatiogetossa, jonka osuus kaikesta informaatiosta on alle prosentin luokkaa”, kuvaa Jakovenko ja luettelee getoksi nimeämänsä alueen toimijoita: televisiokanava Dožd (Sade), Novaja gazeta, TV2, Znak.com ja hallituksen sulkemat verkkosivustot Ej.ru, Grani.ru ja Kasparov.ru.