Suurvaltojen välit kiristyvät

Uutisanalyysi: Tapporahaväitteet täydentävät kuvaa Venäjän viime vuosien operaatioista länttä vastaan. Donald Trumpin aikana Venäjä on saanut sekaantua vapaammin muiden maiden asioihin.

ulkomaat
Teksti
Maarit Uber

Lännen ja Venäjän suhteet järkkyvät entisestään, jos vahvistuu, että Venäjä on maksanut tapporahoja amerikkalaissotilaiden surmaamisesta.

The New York Times -lehden mukaan palkkioita maksettiin viime vuonna Taleban-liikkeeseen kytkeytyville taistelijoille iskuista, jotka kohdistuivat Yhdysvaltain joukkoihin ja niiden liittolaisiin. Lehti käytti lähteenään viranomaisia, joita on informoitu tiedustelutiedoista.

Lehden mukaan Yhdysvaltain Afganistanin joukot raportoivat palkkioista jo tammikuussa. Asian paljastumista vauhditti huomattavan käteissumman löytyminen talebanien tukikohdasta.

Yhdysvaltalaisviranomaiset ovat myös analysoineet tilisiirtoja. Venäjän sotilastiedustelun hallinnoimalta tililtä on maksettu suuria summia Talebaniin linkittyvälle tilille. Amerikkalaiset ovat myös tunnistaneet nimeltä useita Venäjän operaatioon liittyviä afgaaneja.