Venäjän tiedustelu mokailee, mutta toimii ulkomailla yhä tehokkaammin – Yksikkö 29155 hoitaa likaisimmat operaatiot

Pieleen mennyt oppositiojohtajan myrkytys on yksi osoitus siitä, että Venäjän turvallisuuspalveluilla on taipumus hoitaa työnsä huolimattomasti. Epäonnistumisilla ei välttämättä ole Venäjälle suurta haittaa.

Aleksei Navalnyi
Teksti
Maarit Uber

Neuvostoliiton tunnetuin KGB-agentti on yhä Vladimir Putin.

Presidenttinä tiedustelutaustaisella Putinilla on käskyvalta nykyisiin kotimaassa ja ulkomailla toimiviin venäläisagentteihin.

Venäjää vuodesta 2000 hallinnut Putin työskenteli nuorempana toistakymmentä vuotta tiedustelu-upseerina. Putin lähetettiin 1980-luvulla agentiksi Itä-Saksan Dresdeniin hyvän saksan kielen taidon ansiosta. Hän siirtyi politiikkaan vasta Neuvostoliiton kaaduttua.

Neuvostoliiton hajoamisen myötä turvallisuuspalvelu FSB korvasi KGB:n. Putin johti FSB:tä ennen nousuaan pääministeriksi vuonna 1999. Pian hänet valittiin presidentiksi.

Putinin tausta näkyy vahvasti nyky-Venäjän toimintatavoissa. Maa pyrkii päämääriinsä edelleen pitkälti Putinille tutuilla KGB:n opeilla. Monet Venäjän ulkomailla viime vuosina suorittamat operaatiot ovat kuin suoraan presidentille jo nuoruusvuosina tutuiksi tulleista sabotaasi- ja tiedustelutoiminnan oppikirjoista.