Venäjän rikkaat tulevat – ja toivottavasti yhä ostavat timantein koristeltuja suksia

Putinin eliitiin ongelma Ranskan Rivieralla: Miten varmistaa oikea isänmaallisuus mutta jatkaa hulppeaa elämää lännessä?

Boris Berezovski
Teksti
Anne Kuorsalo

MONACO – Moskovaan rekisteröity helmenvalkea Bentley oli parkkeerattu vuoden toisena päivänä Monte Carlon kasinon edustalle todistamaan, ettei Venäjän kaikkein vaurain joukko ole luopunut Monacosta uuden vuoden alun juhlapaikkana.

Ruhtinaskunnan kaduilla voi bongata myös Viroon ja Georgiaan rekisteröidyt rollsroycet, ja Ukrainastakin tulleita pienempiä loistoautoja puikkelehtii liikenteessä.

Venäläinen kuusijuhla ortodoksisen kirkon joulupäivänä 7. tammikuuta oli paljon vaatimattomampi. Monacon kauppahallin viereiselle torille kokoontui satakunta henkeä. Osa rouvista oli toki tyylikkäissä turkeissa, vaikka lämpöä oli kymmenen astetta.

Monacossa ilmestyvän venäjänkielisen lehden joulukuun numerossa selvitellään, miten toimia, kun Venäjän uudet lait vaativat ilmoittamaan kaksoiskansalaisuuden ja maksamaan veroja ulkomaisista tuloista.

Haastateltu asiantuntija lohduttaa, että edelleen on keinoja säilyttää luottamuksellisuus, joka lienee peitesana veronkierrolle.