Venäjän rikkaat listattiin taas – Hämmentävän monen päättäjän vaimo on rikkaampi kuin miehensä

Eliitin rikkaus herättää venäläisissä tunteita mutta ei toimintaa. ”Ihmisiä on tehty tyhmiksi”, selittää sosiologi.

Omaisuus Venäjällä on keskittynyt pienen yläluokan haltuun, mutta asian käsittely on kielletty keskustelunaihe maan valtiollisilla televisiokanavilla.

”Ohjelmissa puhutaan jatkuvasti kirotusta 1990-luvusta ja kuinka silloin syntyi varallisuuteen liittyvä eriarvoisuus. Sen sijaan vaietaan myöhemmästä kehityksestä tällä vuosituhannella, koska tiedetään, miten varallisuuserot presidentti Vladimir Putinin kaudella ovat paljon suurempia kuin Boris Jeltsinin aikana.”

Näin sanoo toimittaja ja entinen toimittajaliiton pääsihteeri Igor Jakovenko, joka on vuosia esitellyt ja analysoinut valtiollisten televisiokanavien uutis- ja ajankohtaisiohjelmia. Hänen mediakatsauksian on julkaistu internetissä muun muassa Ej-sivustolla.

”En muista yhtään lähetystä, jossa aihetta olisi käsitelty”, Jakovenko sanoo ja tarkoittaa lukuisia keskusteluohjelmia, joita valtiolliset tv-kanavat ovat täynnä.

Jos taloudellisia ongelmia käsitellään, niin Jakovenkon mukaan vain siinä sävyssä, että syy on 1990-luvussa, jolloin hallituksen talouspolitiikasta vastasivat liberaalit.