
Venäjä etsii öljylle ostajia
EU:n öljypakotteet kurittaisivat pahasti Venäjää, vaikka maan media toisin väittää. Kiina ja Intia eivät pysty täyttämään EU-kysynnän jättämää aukkoa.
Euroopan unionissa neuvotellaan parhaillaan Venäjän öljykauppaa rajoittavista pakotteista. Komissio haluaa kaikkien jäsenmaiden lopettavan venäläisen raakaöljyn ostot kokonaan ja mahdollisimman pian.
Saksa on ilmoittanut luopuvansa venäläisestä öljystä vuoden 2022 loppuun mennessä riippumatta muiden maiden päätöksistä. Saksa tuo EU-maista eniten öljyä Venäjältä.
Unionin pakotteilla on Venäjälle suuri merkitys, sillä noin puolet sen öljyviennistä suuntautuu EU-alueelle.
Sanktioita jarruttaa Unkari, joka on erittäin riippuvainen Venäjän öljystä. EU:n laajuiset öljypakotteet vaativat kaikkien jäsenmaiden hyväksynnän.
Julkisuudessa on väläytetty aikataulua, jonka mukaan Unkari ja Slovakia luopuisivat venäläisestä öljystä vasta viimeistään vuoden 2024 aikana ja muut EU-maat jo vuoden 2022 loppuun mennessä.
”Venäjän kannalta Unkari ja Slovakia ovat niin mitättömän pieniä asiakkaita, että EU-päätöksen teho ei murtuisi, vaikka muutama pieni maa ei näihin toimiin välittömästi liittyisikään”, Suomen Pankin ekonomisti Laura Solanko arvioi.
Jopa yli puolet itäisimpien EU-maiden tuomasta öljystä on venäläistä.
Solanko muistuttaa, että unioni joutuu tasapainoilemaan itäenergiasta luopumisessa. Sota on käynnissä nyt ja jos tilanteeseen halutaan vaikuttaa, pitäisi päätökset tehdä heti ja laittaa voimaan välittömästi.
”Toinen puoli on, että sotatoimien loppumista ei auta, jos on EU-maita, joissa liian nopeat päätökset voivat kaataa hallituksen.”
Venäjä on maailmalla merkittävä öljyntuottaja ja miettii jo kuumeisesti mustalle kullalleen muita ostajia. Maan mediassa pelastajatkin ovat jo löytyneet ja länsimaiden kohtalo näyttäytyy synkkänä.