Venäjän ja Ukrainan suhteet umpijäässä – YYA-sopimus avuksi, ehdottaa asiantuntija ja on tosissaan

Krim ja Karjala ovat sotasaaliita, ja Venäjän on tehtävä Ukrainalle kiinnostava tarjous, tutkija Vladimir Frolov sanoo.

Suomen ja Neuvostoliiton välisen YYA-sopimuksen kaltainen ratkaisu olisi paras tapa avata Venäjän ja Ukrainan suhteiden umpisolmua, ehdottaa Vladimir Frolov, arvostettu venäläinen ulkopolitiikan tuntija.

Frolov toteaa perusteellisessa analyysissaan verkkolehti Republicissa, miten Krim on Venäjälle edelleen sotasaalis niin kuin on ollut kautta historian mutta erotuksena kahdesta muusta vastaavasta saaliista, Kaliningradin alueesta ja Karjalasta, sen kuulumista Venäjälle ei ole tunnustettu kansainvälisillä sopimuksilla.

Keskustelu Venäjän ja Ukrainan suhteista on saanut uutta vauhtia kahdesta syystä.

Donbassin kapinatasavallan johtaja Aleksandr Zahartšenko ehdotti alkuviikosta Vähä-Venäjän valtion perustamista Kiovasta eroon pyrkiville Itä-Ukrainan alueille tai paremminkin niin, että tämä uusi valtio ottaisi haltuunsa koko nykyisen Ukrainan.

Presidentti Vladimir Putinin avustajana Ukrainan rintamalla toimiva Vladislav Surkov on kiitellyt ”haippia”, jonka ehdotus on herättänyt. Surkovin mukaan Ukrainassa on käynnissä sisällissota, jonka osapuolet näkevät maan tulevaisuuden eri tavalla.