Venäjän ex-ministeri: ”Emme pysy muun maailman kyydissä”

Aleksei Kudrin arvostelee SK:n haastattelussa Putinin talouspolitiikkaa.

Aleksei Kudrin
Teksti
Teppo Tiilikainen

”Politiikka on viemässä voiton talouden kehittämisestä”, Venäjän entinen valtiovarainministeri Aleksei Kudrin valitteli Suomen Kuvalehden haastattelussa torstaina.

Kudrin kritisoi voimakkaasti presidentti Vladimir Putinin talouspolitiikkaa. Hänen mukaansa talousuudistusten laiminlyöminen ja yhteenotto länsimaiden kanssa vahingoittavat vakavasti Venäjän uudistamispyrkimyksiä ja ajavat maan erityksiin kansainvälisestä yhteistyöstä.

Venäjän talouskasvu on hidastunut yhtäjaksoisesti jo kaksi vuotta. Inflaatio kiihtyy, pääomat pakenevat maasta ja ruplan kurssi on heikentynyt tänä vuonna jo parikymmentä prosenttia suhteessa dollariin. Kudrin ennustaa, että Venäjä ajautuu tätä vauhtia taantumaan, joka jatkuu ainakin 2–3 vuotta.

Kudrin korosti, että Venäjän johdossa on useita taitavia talouspoliitikkoja kuten keskuspankin pääjohtaja Elvira Nabiullina ja talousministeri Aleksei Uljukaev. Heidän näkemyksiään ei kuitenkaan kuunnella tarpeeksi.

”Vanhoillinen siipi vaikuttaa voimakkaammin Venäjän politiikassa kuin talouspolitiikassa”, Kudrin sanoi. ”Silti valtion omistamien yritysten rooli vahvistuu koko ajan. Luulen, että uudistuksille on tilaa vasta 3-4 vuoden kuluttua, kun talouden ongelmat alkavat näkyä.”