Venäjän dopingskandaali syö Kansainvälisen olympiakomitean uskottavuutta

Dopingin lisäksi ongelmia aiheuttavat Brasilian ihmisoikeusloukkaukset ja se ettei olympiakylä kelpaa esimerkiksi Australian joukkueelle.

doping
Teksti
Milja Rämö

Kansainvälinen olympiakomitea ja Rion olympialaiset ovat skandaalien keskiössä, vaikka kisat eivät ole vielä alkaneetkaan. Kansainvälinen olympiakomitea uhkasi jättää koko Venäjän olympiajoukkueen kisojen ulkopuolelle, kun valtion järjestelmällinen dopingtulosten manipulointi paljastui. Nyt komitea on siirtänyt vastuun kansainvälisille lajiliitoille.

Lajiliittot tarkastelevat venäläisten urheilijoiden dopingtestaushistoriaa. Testien tulosten täytyy olla kansainvälisesti luotettavat. Venäläiset ovat jääneet kisojen ulkopuolelle ainakin yleisurheilussa, mutta esimerkiksi tennisjoukkue on osallistumassa kisoihin. Urheilija, joka on aikaisemmin ollut kilpailukiellossa dopingin takia, ei saa osallistua kisoihin.

Komitean päätös on saanut paljon kritiikkiä.”KOK:lla ei ollut tarvittavaa rohkeutta ottaa vastuuta urheilijoiden päästämisestä olympialaisiin, vaan se siirsi vastuun päätöksestä kansainvälisille lajiliitoille”, pohtii Suomen urheilun eettinen keskus SUEK:in pääsihteeri Harri Syväsalmi.  ”Vastuun siirtäminen tässä asiassa kansainvälisille lajiliitoille ei osoita hyvää, tarvittavaa johtajuutta KOK:lta.”

Kansainvälisen olympiakomitean ja sen yhteistyökumppanien rivit rakoilevat. Erityisesti Wada eli Maailman antidopingtoimisto on tuohtunut Kansainvälisen olympiakomitean päätöksestä toimia sen suosituksia vastaan. Mikäli koko Venäjän joukkue olisi suljettu pois kisoista, se olisi antanut vakavan viestin dopingia vastaan. ”McLarenin raportti paljasti, että valtion johtama dopingohjelma horjuttaa puhtaan urheilun periaatteita”, sanoi Wadan puheenjohtaja Craig Reedie.

Venäläinen juoksija Julia Stepanova oli aikaisemmin saanut luvan kilpailla itsenäisenä urheilijana. Stepanova oli mukana paljastamassa Venäjän dopingjärjestelmää. Nyt Stepanovan osallistuminen kiellettiin, sillä hän on aikaisemmin ollut kilpailukiellossa dopingin takia. Wada on tukenut äänekkäästi Stepanovan osallistumista kisoihin. Stepanovan sulkeminen kisoista antaa huonon kuvan muille mahdollisille dopingilmiantajille, sanoo Wadan johtaja Olivies Niggli.