Agenttilista laajenee

Venäjä yrittää rajoittaa myös yksittäisten ihmisten mahdollisuuksia kertoa havaitsemistaan epäkohdista muun muassa sosiaalisessa mediassa.

demokratia
Teksti
Maarit Uber

Venäjä on laajentanut lakia ”ulkomaisista agenteista” koskemaan muun muassa sotilas- ja turvallisuusasioista raportoivia ja niitä seuraavia tahoja.

Lain piiriin lasketaan nyt esimerkiksi konsultit ja toimittajat, jotka seuraavat Venäjän armeijaan, turvallisuuspalveluihin ja avaruushallintoon liittyviä asioita. Laki koskee myös kyseisten alojen virastojen työntekijöitä eli käytännössä jopa miljoonia Venäjän kansalaisia. Myös ulkomaan kansalainen, vaikkapa Venäjällä työskentelevä kirjeenvaihtaja, voi joutua agenttirekisteriin.

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB on julkaissut asiaan liittyen kattavan 60 kohdan ”rikelistan” asioista, joita kannattaa välttää tekemästä, ellei halua päätyä pelätylle agenttilistalle.

Esimerkiksi edellä mainittujen laitosten piirissä tapahtuneet väärinkäytökset, armeijan hankinnat, venäläisjoukkoihin ja -sotilaisiin liittyvät tiedot – muun muassa joukkojen moraali – sekä Venäjän avaruusjärjestö Roskosmoksen korruptio ja talousongelmat kuuluvat kiellettyihin aiheisiin.