Venäjällä varaudutaan uusiin terroritekoihin

FSB
Teksti
Teppo Tiilikainen
Nevski Ekspress
Moskovasta Pietariin matkalla olleessa Nevski Ekspressissä oli  681 matkustajaa, kun se suistui täydessä vauhdissa radalta. Kuva Ivan Sekretarev / AP / Lehtikuva

Venäjän turvallisuuspoliisi FSB varautui uusiin terrori-iskuihin sen jälkeen, kun Tjumenista Bakuun matkalla ollut juna yritettiin räjäyttää maanantaina kiskoilta Venäjään kuuluvassa Dagestanin tasavallassa Pohjois-Kaukasiassa. Pommi vahingoitti veturia, mutta kukaan ei loukkaantunut, ja juna pystyi jatkamaan matkaansa.

Pääministeri Vladimir Putin liitti räjäytyksen Moskovan ja Pietarin välisellä rataosuudella Nevski Ekspress-pikajunaan viikko sitten tehtyyn iskuun, jossa kuoli ainakin 26 ihmistä. Hän lupasi lisätä ”ennaltaehkäiseviä” toimia rautatieliikenteen turvaamiseksi.

Jos Nevski Ekspressin räjäytys varmistuu lopullisesti terrori-iskuksi, se olisi pahin isku Venäjällä viiteen vuoteen. Tekijäksi ilmoittautui uusnatsiryhmä Combat 18, mutta viestiä ei pidetty uskottavana, koska ryhmä on ollut tähän asti aktiivinen lähinnä internetissä.

FSB epäilee teosta Pohjois-Kaukasian kiihkoislamilaisia ryhmiä. Tšetšenian sota on virallisesti päättynyt, mutta pommi-iskut ja sieppaukset jatkuvat.

Väkivalta on levinnyt myös naapuritasavaltoihin, Ingušiaan ja Dagestaniin. Elokuussa 21 ihmistä sai surmansa Ingušiassa, kun itsemurhapommittaja ajoi räjähdysaineilla lastatun kuorma-auton päin poliisiasemaa.

Nevski Ekspressin turma muistuttaa elokuussa 2007 tehtyä räjäytystä, joka suisti pikajunan raiteiltaan samalla reitillä. Silloin iskusta epäiltiin aluksi äärioikeistolaisia ryhmiä, mutta viranomaiset pidättivät myöhemmin kaksi ingušialaista miestä, joista toinen tunnusti teon reilu viikko sitten. Iskun suunnittelijaksi epäilty entinen sotilas Pavel Kosolapov on edelleen karkuteillä.

Kosolapovia epäillään ilmeisesti myös Nevski Ekspressin iskusta, sillä poliisin antamat tuntomerkit sopivat melko hyvin häneen.

Kosolapovista tiedetään varsin vähän. Hänen kerrotaan kääntyneen 1990-luvulla islaminuskoon ja liittyneen pahamaineisen tšetšeenikomentajan Šamil Basajevin joukkoihin.

Kolme vuotta sitten kuollutta Basajevia pidetään muun muassa Beslanin koulukaappauksen suunnittelijana.