Venäjällä korona on "tietynlaisella tauolla", jotta Putinin jatkosta saadaan äänestettyä – ”Vahvistaa diktatuuria"

Presidentin suosio laskee, ja perustuslain uudistukselle haetaan tukea jopa sotilasparaatin avulla.

MOSKOVA on julistanut voiton pandemiasta. Tiukat liikkumisrajoitukset on lopetettu, puistoissa ja kaduilla on taas ihmisiä, samoin kahviloiden ja ravintoloiden terasseilla. Myös päiväkodit, kuntosalit ja uimalat ovat avanneet ovensa.

Tosiasiassa koronaviruksen aiheuttama covid-19-tauti leviää edelleen hälyttävää vauhtia. Venäjä on yli 600 000 tartunnallaan Johns Hopkins -yliopiston tilastoissa kolmantena Yhdysvaltojen ja Brasilian jälkeen.

Virallinen Venäjä ei kuitenkaan halua puhua koronasta juuri nyt. Presidentti Vladimir Putin, 67, on päättänyt varmistaa, että hänen jatkokautensa turvaava perustuslakiuudistus läpäisee torstaina 25. kesäkuuta alkavan kansanäänestyksen mahdollisimman selkein numeroin.

Tutkimusten mukaan venäläiset eivät tunne kovin hyvin uudistuksen yksityiskohtia. Riippumattoman Levada-keskuksen mukaan 44 prosenttia venäläisistä kannattaa silti hanketta.

Kremlin tavoitteena on nostaa äänestysaktiivisuus vähintään 55 prosenttiin ja uudistuksen kannatus 60 prosenttiin. Tuloksen varmistamiseksi kansanäänestystä on mainostettu massiiivisesti viikkokausia. Lisäksi äänestyspaikoilla on tarjolla monenlaista viidettä ja ruokatarjoilua.