Venäjällä huhutaan Aleksei Kudrinin paluusta johtotehtäviin

Arvostettu ex-valtiovarainministeri on vaatinut jo vuosia muutosta maan politiikkaan.

Venäjän talous on ajautunut niin pahaan jamaan, että presidentti Vladimir Putin harkitsee maan entisen valtiovarainministerin Aleksei Kudrinin kutsumista takaisin Kremlin johtotehtäviin. Venäläisten tiedotusvälineiden mukaan hänelle etsitään riittävän vaikutusvaltaista tehtävää presidentinhallinnossa tai Putinin talouspoliittisena neuvonantajana.

Kudrin on tavannut Putinin useita kertoja viime kuukausien aikana. Gazeta-verkkolehden haastattelemien lähteiden mukaan hänen tehtävänään olisi ”käynnistää reformeja”, mutta niiden laadusta ei ole tarkempaa tietoa.

Kudrin, 55, toimi Venäjän valtiovarainministerinä vuosina 2000–2011. Häntä pidettiin tiukan talouskurin takuumiehenä ja vapaan markkinatalouden puolustajana. Tunnettu rahoitusalan lehti Euromoney valitsi hänet viisi vuotta sitten ”vuoden valtiovarainministeriksi”, ja hän on edelleen erittäin arvostettu lännessä.

Kudrin on arvostellut viime vuosina useaan otteeseen Venäjän politiikkaa. Joulukuussa 2011 hän ilmestyi yllättäen Moskovassa opposition mielenosoitukseen, jossa vaadittiin vapaita vaaleja ja Putinin eroa. Hän on kuitenkin itse varonut arvostelemasta suoraan Putinia.