Venäjä yritti vaikuttaa eurovaaleihin, mutta jätti Suomen rauhaan – Virkamies: tietävät, että Suomeen on vaikea levittää propagandaa

EU-komissio julkaisi eurovaaleihin kohdistuneesta vaikuttamisesta raportin. Siinä Venäjä nimettiin poikkeuksellisesti suoraan häirintäyritysten lähteeksi.

Euroopan unioni
Teksti
Mika Horelli

Erilaiset venäläiset ryhmät levittivät laajasti valeuutisia ja pyrkivät vaikuttamaan niillä toukokuun europarlamenttivaalien äänestyskäyttäytymiseen. Näin toteavat EU-komissio ja EU:n ulkosuhdehallinto 14. kesäkuuta 2019 julkaisemassaan raportissa.

Raportin mukaan venäläisten tavoitteena oli laskea vaalien äänestysaktiivisuutta kyseenalaistamalla koko vaalien laillisuus. Lisäksi he yrittivät syventää ristiriitoja levittämällä liioiteltuja ja vääristeleviä väitteitä muun muassa laittomasta maahanmuutosta ja Brysselin ylivallasta.

Suomessa Venäjä vaikuttaa toimineen varovaisemmin kuin monissa muissa EU-jäsenmaissa, kertoo EU:n ulkosuhdehallinnon valeuutisten seurantaan ja paljastamiseen keskittyneellä strategisella kommunikaatio-osastolla eli niin kutsutussa StratCommsissa työskentelevä suomalaisvirkamies.

Hänen mukaansa monessa muussa jäsenmaassa Venäjän suurlähetystöt toimivat erittäin aktiivisesti valeuutisten levittäjinä, mutta Suomessa tätä ei tapahdu juuri lainkaan.

Saman varovaisuuden ja oikeastaan vaikuttamisen puutteen ovat havainneet myös viranomaiset kotimaassa. Kevään 2019 eduskuntavaaleihin kohdistunutta vaikuttamista tutkineen Vaalivaikuttamisen koulutushankkeen loppuraportin mukaan Suomi selvisi varsin kuivin jaloin.