”Venäjä varustautuu suursotaan maailman luonnonvaroista”

Putin ei luovu koskaan Ukrainasta, sanoo venäläinen turvallisuuspolitiikan asiantuntija.

Syyrian sota
Teksti
Teppo Tiilikainen

Venäjän ilmaiskut Syyrian kapinallisia vastaan jatkuvat. Niiden uskotaan kiihtyvän entisestään, jos tutkimukset osoittavat, että ääri-islamilainen Isis todella pudotti Egyptistä Pietariin matkalla olleen venäläisen matkustajakoneen lokakuun lopussa. Kaikki koneessa olleet 224 matkustajaa ja miehistön jäsentä saivat surmansa.

Isisin riveissä on jopa 7000 Venäjältä ja muualta entisen Neuvostoliiton alueelta tullutta taistelijaa. Tunnettu venäläinen turvallisuuspolitiikan asiantuntija Pavel Felgenhauer pelkää, että Siinain isku oli vasta alkua laajemmille terrori-iskuille Venäjää vastaan.

”Tilanne on jännittynyt”, hän sanoi tiistaina 10. marraskuuta Ulkopoliittisen instituutin seminaarissa Helsingissä. ”Venäjä on keskeyttänyt lennot Egyptiin ja Moskovasta kuuluu viestejä, että ne saatetaan keskeyttää myös useisiin muihin maihin.”

Venäjä on sijoittanut kymmeniä taistelukoneita Syyrian rannikolla sijaitsevaan Latakian tukikohtaan ja tehnyt sieltä yli 1600 taistelulentoa presidentti Bašar al-Assadin joukkoja vastaan taistelevien kapinallisten kohteisiin. Yhdysvallat ja muut Nato-maat ovat arvostelleet Venäjän toimia. Niiden mukaan suurin osa iskuista on tehty muiden kapinallisryhmien kuin Isisin kohteisiin.

Felgenhauerin mukaan Venäjän iskujen taustalla ovat samat suurvaltapyrkimykset kuin Ukrainassa. Venäjä pyrkii pelastamaan presidentti Assadin ja luomaan uudelleen suhteet länteen. Tarkoituksena on houkutella länsimaat samanlaiseen konferenssiin kuin helmikuussa 1945 Jaltalla, jossa Yhdysvaltain presidentti Franklin D. Roosevelt, Britannian pääministeri Winston Churchill ja neuvostojohtaja Josif Stalin jakoivat Euroopan omiin etupiireihinsä.