Venäjä: Talousministeri joutui häkkiin eikä Kremlin sisäpiiri ole enää koskematon – Mitä Putin tekee?

Uutisanalyysi: Epäilyt valtataistelusta Venäjän huipulla saivat lisää polttoainetta. Onko Putin luopunut erotuomarin roolistaan?

Aleksei Navalnyi
Teksti
Jukka Mallinen

Talouskehitysministeri Aleksei Uljukajevin pidätys 14. lokakuuta merkitsi Venäjän liberaalille kansanosalle ja yrittäjäluokalle totuuden hetkeä – eikä ihme: virassa oleva ministeri pantiin häkkiin ensimmäisen kerran Venäjän/Neuvostoliiton historiassa sitten Lavrenti Berijan, joka pidätettiin ja ammuttiin 1953.

Putinilainen enemmistö  on tyytyväinen: rosvot kiinni, varsinkin liberaalit. Muut etsivät selityksiä öljy-yhtiö Rosneftin mahtavan johtajan Igor Setšinin ylenpalttisesta ruokahalusta tai valtionbudjetin sekä energia-alan väännöistä geopolitiikkaan ja jopa korporatiivisen valtion käsitteeseen.

Pidätys osui talousliberaalien ytimeen.

Uljukajev oli jo pääministeri Jegor Gaidarin, sittemmin yksityispolitiikasta vastanneen Anatoli Tšubaisin ja talousministeri Aleksei Kudrinin läheinen työtoveri. Hänellä on komeat tulot ja omaisuutta jopa Panamassa ja Kyproksella, mutta tässä ei ”maan tavan” mukaan ole mitään poikkeuksellista.

Kremlin tyyliin juttu on salattu ja hämärä.