Venäjä seuraa Kiinan tiellä: kasvojentunnistuksella etsitään mielenosoituksiin osallistuneita ja koronakaranteenia rikkovia

Moskovaan on asennettu viime vuosina yli satatuhatta uutta valvontakameraa. Yli puolet moskovalaisista vastustaa kasvojentunnistusteknologian tuomista kaupungin metroon.

Teksti
Maarit Uber

Vilkaisu kameraan lippuporteilla ja matka Moskovan metrossa on maksettu. Henkilö tunnistetaan kasvojen perusteella ja häntä veloitetaan asiaan kuuluvasti.

Moskovan metro ottaa kesään mennessä käyttöön kasvojen tunnistukseen perustuvan Face pay -tekniikan.

Asennettavat HD-kamerat edustavat uusinta teknologiaa ja niiden hankkimiseen on varattu yli 10 miljoonaa euroa. Kamerat pystyvät tunnistamaan kasvojen lisäksi myös nopeita liikkeitä. 85 metroasemalle asennetaan yhteensä 316 kameraa.

Kasvojentunnistuksen uskotaan yleistyvän maksuvälineenä tulevaisuudessa. Varsinkin Kiina on teknologian edelläkävijä. Kiinassa kasvojentunnistuksen ennustetaan ohittavan muut vähittäiskaupan maksutavat vielä tällä vuosikymmenellä.

Kiina tunnetaan kuitenkin ennen kaikkea siitä, miten maan hallinto on hyödyntänyt valvontakameroita ja kasvojentunnistusta kansalaistensa tarkkailuun.