Venäjä: Putin pullisteli kansalliskaartilla – Oppositio valmistautuu hajanaisena vaaleihin

Varautuminen suurmielenosoituksiin tuntuu hätävarjelun liioittelulta.

Venäjällä juhlittiin 9. toukokuuta jälleen näyttävästi voittoa natsi-Saksasta toisessa maailmansodassa. Voitonpäivän paraati esitteli Venäjän sotilasmahtia, mutta se sisälsi tällä kertaa myös vakavan varoituksen presidentti Vladimir Putinin vastaiselle oppositiolle. Paraatiin osallistuneiden yli 10 000 sotilaan joukossa oli 400 vastaperustetun kansalliskaartin jäsentä.

Putinin mukaan kansalliskaarti jatkaa Omonin turvallisuusjoukkojen ja nopean toiminnan Sobr-joukkojen taistelua terrorismia ja järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan. Kriitikoiden mukaan kyseessä on kuitenkin presidentin henkilökohtainen turvakaarti, jonka tehtävänä on murskata mahdolliset protestit ensi syksyn parlamenttivaalien yhteydessä.

Riippumaton turvallisuuspolitiikan asiantuntija Aleksandr Golts arvioi, että Venäjän johto pelkää edelleen samanlaisia värivallankumouksia, joita on nähty Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen muun muassa Ukrainassa ja Georgiassa.

Kansalliskaartiin on tarkoitus värvätä jopa 350 000–400 000 miestä, joilla on laajat oikeudet voiman käyttöön. Kaartin johtajaksi valittiin Putinin henkivartiokaartia aiemmin johtanut Viktor Zolotov. Hän raportoi suoraan presidentille.