Venäjä pani Ukrainan koomikko-presidentin tämän uran kovimpaan tulikokeeseen – eikä se mennyt hyvin

Volodymyr Zelenskyi nousi valtaan kansan palvelijana. Nyt näyttävät vesittyvän niin lupaukset sodan lopettamisesta kuin korruption kitkemisestäkin.

korruptio
Teksti
Tuula Koponen

Kun poliittisesti kokematon koomikko-juristi Volodymyr Zelenskyi, 43, valittiin Ukrainan presidentiksi huhtikuussa 2019, toiveet uusista tuulista maan politiikassa olivat korkealla.

Vaalivoitto oli vakuuttava, sillä Zelenskyi keräsi toisella kierroksella 73 prosenttia äänistä. Hänen vastaehdokkaansa, istuva presidentti Petro Porošenko jäi käytännössä nuolemaan näppejään.

Nyt kaksi vuotta myöhemmin monet ukrainalaiset ovat joutuneet myöntämään, että heidän käsityksensä Zelenskyistä perustuivat pitkälti suosittuun tv-sarjaan Kansan palvelija.

Komediasarjassa Zelenskyi näytteli umpirehellistä ja vaatimatonta opettajaa, josta puolivahingossa tuli Ukrainan presidentti. Sarjassa irvailtiin Ukrainan korruptiota ja sisäpolitiikkaa. Sen sijaan synkemmät aiheet, kuten sota Itä-Ukrainassa tai Krimin valtaus, sivuutettiin.

Tutkijat Arkady Moshes ja Ryhos Nizhnikau Ulkopoliittisesta instituutista sanovat, ettei Zelenskyi ole onnistunut toteuttamaan lupauksiaan esimerkiksi korruption kitkemisen, oikeusjärjestelmän ja talouden osalta. Lännen ja ukrainalaisten pettymykseksi käymässä on täysin päinvastoin.