Venäjä: Kuvernööriltä löytyi 500000 euron arvoinen kynä – epäillään lahjuksista

Aleksandr Horošavinin kodista takavarikoitiin noin 14 miljoonaa euroa käteistä.

Aleksei Navalnyi
Teksti
Anne Kuorsalo

Sahalinin öljyrikkaan alueen kuvernööri on pidätetty. Aleksandr Horošavinia epäillään 5,6 miljoonan dollarin lahjuksen ottamisesta. Kotietsinnöissä häneltä on takavarikoitu muun muassa miljardi ruplaa, noin 14 miljoonaa euroa käteistä.

Kommersant kertoo Horošavinista otsikolla ”kuvernööri otti liikaa”. Horošavin pidätettiin virkapaikallaan ja tuotiin lentokoneella käsiraudoissa Tyynenmeren saarelta Venäjän Kaukoidästä Moskovaan.

Venäläismediassa painotetaan, miten yleensä kuvernöörit on ensin erotettu tai he ovat painostuksen jälkeen eronneet ja vasta sitten heitä vastaan on nostettu rikosjuttuja. Ne koskevat taloudellisia väärinkäytöksiä. Näin kävi viime vuonna Novosibirskin kuvernööri Vasili Jurtšenkolle ja Branskin kuvernöörille Nikolai Deninille.

Kuvernöörit on nimittänyt presidentti Vladimir Putin, kun heidät Venäjän alkuvuosina valittiin vaaleilla. Nyt vaaleihin ollaan osin palaamassa, esimerkiksi Pietarissa pidettiin viime syksynä kuvernöörin vaalit, jossa Putinin nimittämä Georgi Poltavtšenko äänestettiin virkaan. Kilpailevien ehdokkaiden osanottoa rajoitettiin.