Venäjä kauppaa aseistusta Nato-maa Turkille – Putinin ja Erdoğanin julkinen kuhertelu murentaa USA:n ja Turkin välejä

Venäjän presidentti Vladimir Putin esitteli aseistusta Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanille Moskovassa avatussa MAKS-2019 ilmailunäytöksessä.

asekaupat
Teksti
Mika Horelli

Venäjä on ryhtynyt aktiivisesti tarjoamaan Turkille korvaavia asejärjestelmiä. Markkinointi on alkanut sen jälkeen, kun Yhdysvallat heinäkuussa 2019 kieltäytyi jatkamasta sadan tilatun F-35-hävittäjän toimituksia Turkkiin.

Yhdysvallat on myös lopettanut turkkilaisten lentäjien koulutuksen. USA:n päätösten taustalla on suuttumus siitä, että Washingtonin protesteista huolimatta Turkki osti Venäjältä S-400-ilmatorjuntajärjestelmän, jonka ensimmäinen erä toimitettiin Turkkiin heinäkuussa 2019. Bloombergin uutistoimiston mukaan järjestelmän seuraavien erien siirto Turkkiin alkaa syyskuun alussa. Yhdysvallat pitää kauppoja turvallisuusuhkana.

Nyt Venäjä yrittää panna vielä paremmaksi tarjoamalla omia viidennen sukupolven Suhoi SU-57 -hävittäjiään amerikkalaisten F-35-koneiden tilalle.

Venäjän presidentti Vladimir Putin esitteli tiistaina 27. elokuuta 2019 Moskovassa avatussa MAKS-2019 ilmailunäytöksessä Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanille hävittäjien lisäksi myös SU-35-taistelukoneita, helikoptereita ja amfibiolentokoneita.

Uutistoimisto Interfaxin mukaan Putin olisi halukas myymään Turkille kalustoa vaikka heti. Venäjä olisi valmis myös siihen, että tulevaisuudessa osa Turkille myytävistä asejärjestelmistä valmistettaisiin Turkissa.