Venäjä aikoo sulkea internetin kokeilumielessä jo kevään aikana – tarkoitus torjua kansan protesteja ja lännen verkkohyökkäyksiä

Maan teollisuusliitto varoittaa "katastrofaalisesta tuhosta".

internet
Teksti
Teppo Tiilikainen

Venäjän viranomaiset valmistautuvat sulkemaan maan internet-yhteydet kokeilumielessä vielä tämän kevään aikana. Tarkoituksena on tutkia teknisiä valmiuksia ja sitä, kuinka suuri yleisö reagoi asiaan.

Samaan aikaan duuman käsittelyssä on lakiehdotus, joka tähtää maan sisäisen ”suvereenin internetin”, Runetin luomiseen. Lain avulla on määrä varmistaa, että kotimaiset palvelut toimivat, vaikka Venäjään kohdistettaisiin voimakas verkkohyökkäys ulkomailta tai se  suljettaisiin globaalista internetistä.

Lakiesityksestä on käyty duumassa poikkeuksellisen kiivasta keskustelua. Muun muassa kansalliskiihkoisen Liberaalidemokraattisen puolueen ja kommunistien edustajat ovat arvostelleet hankkeen valmistelua ja motiiveja.

Liberaalidemokraatteja edustava Sergei Ivanov korostaa, ettei Venäjällä ole omaa it-teollisuutta, joka pystyisi tuottamaan kansallisen internetin rakentamisessa tarvittavaa teknologiaa.

Presidentti Vladimir Putinin pitkäaikainen luottomies, Venäjän tilintarkastuskamarin puheenjohtaja, entinen valtiovarainministeri Aleksei Kudrin puolestaan arvostelee hanketta hätäisestä valmistelusta, jossa ei ole kuultu lainkaan it-alaa ja teollisuutta.