Valtataistelu Saksassa kiihtyy: Merkelin seuraajaksi valittu AKK menetti uskottavuutensa – ilmoitti erostaan

Saksan päähallituspuolueen puheenjohtaja perusteli eroaan puolueen sisäisillä linjariidoilla

Angela Merkel
Teksti
Teppo Tiilikainen

Saksan päähallituspuolueen, kristillisdemokaattisen unionin (CDU) sisäinen valtataistelu sai uutta vauhtia maanantaina 10. helmikuuta, kun puolueen puheenjohtaja Annegret Kramp-Karrenbauer ilmoitti, ettei hän aio pyrkiä liittokansleriksi seuraavissa vaaleissa.

Hän aikoo väistyä myös puolueen johdosta ensi kesän puoluekokouksessa. Sitä ennen hän ”käynnistää prosessin liittokansleriehdokkaan valitsemiseksi”.

Päätös tuli ilmeisesti yllätyksenä muulle puoluejohdolle. Liittokansleri Angela Merkel toivoo kuitenkin, että Kramp-Karrenbauer jatkaisi edelleen puolustusministerinä.

Hänet valittiin Merkelin seuraajaksi CDU:n johtoon joulukuussa 2018. Hän perusteli maanantaina eroaan puolueen sisäisillä linjariidoilla, jotka koskevat yhteistyötä radikaalioikeistoa edustavan AfD:n (Vaihtoehto Saksalle) sekä vasemmistopuolue Die Linken kanssa.

CDU:n paikallisjohto on viritellyt itäisessä Saksassa yhteistyötä AfD:n kanssa valtapoliittisista syistä. AfD on noussut idän osavaltioissa merkittäväksi poliittiseksi tekijäksi yli 20 prosentin kannatuksella ja osavaltiohallitusten muodostaminen on ollut vaikeaa ilman sitä. Kramp-Karrenbauer on vastustanut lähentymispyrkimyksiä jyrkästi.