Valtataistelu jatkuu Saksassa – Kristillisdemokraatit haaveilevat tappiosta huolimatta hallituksesta liberaalien ja vihreiden kanssa

Hallitusneuvotteluista odotetaan pitkiä ja vaikeita. SPD nousi suurimmaksi puolueeksi, mutta sekin tarvitsee vihreiden ja liberaalien tuen.

Armin Laschet
Teksti
Teppo Tiilikainen

Tunnelma oli sunnuntai-iltana katossa Saksan sosiaalidemokraattien päämajassa Berliinin Willy Brandt -talossa. Tulossa oli kolmoisvoitto. SPD nousi suurimmaksi puolueeksi sekä liittopäivävaaleissa että Mecklenburg-Vorpommernin osavaltion ja Berliinin aluevaaleissa.

”Kansalaiset haluavat muutoksen hallituspohjaan ja että maan seuraava liittokansleri on Olaf Scholz”, SPD:n kansleriehdokas sanoi illalla kiitospuheessaan.

Liittopäivävaalien voitto oli kuitenkin erittäin niukka. SPD sai alustavien tulosten mukaan 25,7 ja kristillisdemokraatit 24,1 prosenttia äänistä.

Krstillisdemokraattien tulos oli historian heikoin. CDU ja sen baijerilainen sisarpuolue CSU menettivät runsaasti ääniä sekä demareille että vihreille.

Hallitusneuvotteluista odotetaan pitkiä ja vaikeita. SPD on suurin puolue ja Scholz on suosituin kansleriehdokas, mutta kristillisdemokraattien Armin Laschet ei aio luovuttaa. Valtataistelu jatkuu, kun molemmat yrittävät maanitella vihreitä ja liberaalipuolue FDP:tä tuekseen enemmistöhallituksen muodostamiseksi.