Hermopeli kiristyy Minskissä

Valko-Venäjän oppositio kehottaa kansalaisia yleislakkoon, ellei presidentti Lukašenka eroa sunnuntaihin mennessä.

ulkomaat
Teksti
Teppo Tiilikainen

Valko-Venäjän oppositio ei luovuta. Kymmenettuhannet ihmiset osoittivat jälleen viime viikonloppuna mieltään presidentti Aljaksandr Lukašenkan hallintoa vastaan jatkuvasta poliisiväkivallasta ja tuhansien ihmisien pidätyksistä huolimatta.

Poliiseille ja turvallisuusjoukoille on annettu lupa ampua mielenosoittajia, mutta toistaiseksi he ovat tyytyneet käyttämään pamppuja, vesitykkejä, kyynelkaasua ja kumiluoteja. Ihmisoikeusjärjestö Vjasnan mukaan eri puolilla maata pidätettiin viime sunnuntaina noin 280 ihmistä.

Mielenosoitukset alkoivat elokuun vilpillisten presidentinvaalien jälkeen. Demokratialiike yrittää nyt lisätä painetta vaalien voittajaksi julistautunutta Lukašenkaa kohtaan. Se on uhannut aloittaa ensi viikolla yleislakon, ellei hän eroa ja vapauta poliittisia vankeja sunnuntaihin mennessä.

”26. lokakuuta alkaa kaikkia yrityksiä koskeva lakko, kaikki tiet ovat tukossa ja myynti valtion omistamissa kaupoissa loppuu”, opposition presidenttiehdokas Svjatlana Tsihanouskaja totesi pikaviestisovellus Telegramissa.