Valko-Venäjän lentokiellosta erikoinen kiista: Lentoyhtiöiden lobbausjärjestö syyttää viranomaisia turvallisuuden politisoimisesta

Lentoyhtiöiden järjestö pitää tiukkaa lentokieltoa pahana virheenä, Euroopan lentoturvallisuusvirasto painottaa matkustajien ja miehistöjen turvallisuutta.

ilmailu
Teksti
Jyri Raivio

Valko-Venäjän viime kuussa toteuttama valtiollinen lentokonekaappaus oli erittäin harvinainen laatuaan. Yhtä harvinainen ellei harvinaisempikin on sen jälkiseuraus: lentoyhtiöiden etujärjestö IATA syyttää julkisesti jyrkin sanoin viranomaisia lentoturvallisuuden politisoimisesta ja vaatii heitä peruuttamaan Valko-Venäjän ilmatilaan määrätyn lentokiellon.

Jupakka tarjoaa esimakua uudenlaisesta lobbaustyylistä, jota IATA näyttää ryhtyvän toteuttamaan uuden toimitusjohtajansa, irlantilaisen Willie Walshin komennossa: ei enää diplomaattista sanojen pyörittelyä ja sulavia kumarruksia.

Irlantilainen Walsh on entinen liikennelentäjä ja British Airwaysin ja sen emoyhtiön IAG:n arvostettu ex-toimitusjohtaja. Hän sanoo ruman sanan niin kuin se on.

 

Jupakka sai alkunsa 23. toukokuuta, kun irlantilaisen halpalentoyhtiön Ryanairin lentovuoro FR4978 oli Valko-Venäjän ilmatilassa matkalla Ateenasta Liettuan pääkaupunkiin Vilnaan.