Valikoivaa tiedeuskoa: Konservatiivi kieltää evoluution, edistyksellinen uskoo sokeasti luomuun

konservatiivit
Teksti
Marko Hamilo

Yhdysvalloissa on kymmenisen vuotta käyty keskustelua konservatiivien epäilevästä asennoitumisesta tieteeseen. Republikaanien kannattajien joukossa on paljon ilmastonmuutoksen epäilijöitä, evoluution kieltäjiä ja kantasolututkimuksen vastustajia.

Kantasolututkimuksen vastustajat osoittavat mieltä Nebraskan yliopiston edessä vuonna 2009. Kuva Nati Harnik / AP / Lehtikuva.

Konservatiivien tiedevastaisuutta on ruotinut esimerkiksi tiedetoimittaja Chris Mooney. Hän on pyrkinyt selittämään sitä jopa psykologian ja aivotutkimuksen avulla.

Kyselytutkimukset vahvistavat republikaanien olevan joissakin asioissa kaukana tiedeyhteisön maailmankuvasta. Tosin eurooppalaisesta näkökulmasta yhdysvaltalaiset ovat kauttaaltaan tieteenvastaisia.

Esimerkiksi viimevuotisen gallupin mukaan jopa 58 prosenttia republikaanien kannattajista uskoi, että Jumala on luonut ihmiset alle 10 000 vuotta sitten. Demokraateistakin näin ajatteli 41 prosenttia.

Myös edistyksellisillä on omat sokeat pisteensä. Tieteenhistorioitsija Michael Shermer huomauttaa Scientific American -lehdessä, että vasemmistolaiset syyllistyvät usein esimerkiksi ”kognitiiviseen kreationismiin”. Shermer tarkoittaa sillä uskomusta, että evoluutio ei voisi selittää ihmisen psykologiaa – ihmisluontoa – siinä missä se selittää ihmiskehon piirteitä.

Tiedetoimittajien Alex Berezowin ja Hank Campbellin mukaan konservatiivien moraalinen ajattelu vaalii puhtautta seksiin liittyvissä asioissa. Liberaaleille taas luonnosta ja etenkin ruoasta on tullut pyhiä.

Vasemmistolaisten dogmi kiteytyy Berezowin ja Campbellin mukaan uskomukseen, että ”luonnolliset asiat ovat hyviä, luonnottomat huonoja”.

Luomun kannattaminen ja geneettisen muuntelun vastustaminen ovat monille identiteetin ytimessä. Shermer huomauttaa, että geenimuuntelua on harjoitettu jo 10 000 vuotta jalostuksen keinoin.