Vakava tietokonevika sotki Euroopan lentoliikennettä – Suomen ja Euroopan väliset lennot myöhässä pitkin iltaa

Liikennettä säätelevän Eurocontrolin järjestelmästä hävisivät kaikki sinne syötetyt lentosuunnitelmat. Vika on nyt korjattu.

Eurocontrol
Teksti
Jyri Raivio

Euroopan lentoliikenne oli suistumassa tiistaina illansuussa pahoihin ongelmiin, kun tietokonevika pimensi liikennettä säätelevän organisaation Eurocontrolin tietokonejärjestelmän.

Eurocontrol julkaisi iltapäivällä tiedotteen, jonka mukaan Euroopan lennonjohtojärjestelmän kapasiteetti pienentyy kymmenellä prosentilla. Se merkitsi noin joka toisen eli 15 000 lennon myöhästymistä tiistain aikana.

Suomessa vaikutus näytti ongelman alkuvaiheissa paljon dramaattisemmalta. Lennonvalmistuspalveluista vastaavan valtionyhtiön ANS Finlandin toimitusjohtaja Raine Luojus kertoi kello 16, että lähitunteina pystytään hoitamaan aikataulun mukaisesti vain kahdeksan tulevaa ja yhtä monta lähtevää Euroopan lentoa tunnissa.

Se on vain noin 40 prosenttia normaalista määrästä.

Finnairille elintärkeisiin Aasian-lentoihin ongelma ei vaikuttanut. Koneet lähtevät Helsinki-Vantaalta suoraan itään ja siirtyvät Venäjän ilmatilaan, joka ei kuulu 41 maan yhteistyöorganisaation Eurocontrolin tontille.