Vaginakuvat uhkaavat viedä taiteilijan vuosiksi vankilaan – Venäjä ajaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä yhä ahtaammalle

Julia Tsvetkovan mukaan hänen töidensä tarkoituksena on poistaa naisvartaloihin liittyvää stigmaa. Taiteilija on saanut sakkoja myös niin sanotun homopropagandalain perusteella.

kulttuuri
Teksti
Maarit Uber

Venäläistä aktivistitaiteilija Julia Tsvetkovaa, 27, vastaan on nostettu viime kuukausina useita syytteitä eri rikkomuksista.

Perjantaina 10. heinäkuuta hän sai 75 000 ruplan eli reilun 900 euron sakot teoksesta, joka esittää samaa sukupuolta edustavien vanhempien perheitä. Piirros tulkittiin ”homopropagandaksi”. Piirroksen voit katsoa esimerkiksi täältä.

Viranomaiset tulkitsevat kyseessä olevan luvaton alaikäisiin vaikuttaminen. Tsvetkovan toiveena on ollut helpottaa seksuaalisen identiteetin hyväksymistä kotiseutunsa nuorten keskuudessa.

Tsvetkova totesi oikeudessa, että hän julkaisi piirustukset aikuisille tarkoitetussa someryhmässä, joka oli merkattu 18+-ryhmäksi.

”En ole koskaan nähnyt hymyileviä ihmisiä esittävän kuvan vahingoittavan ketään”, Tsvetkova  puolustautui oikeuden istunnossa.