Vaaleja ei pidetty, mutta ei myöskään peruttu – Presidentinvaalien farssi ajoi Puolan poliittiseen kaaokseen

Uutisanalyysi: Puolan todellinen johtaja Jarosław Kaczyński pelaa upporikasta ja rutiköyhää viimeistelläkseen ”oikeistolaisen vallankumouksen”.

demokratia
Teksti
Tuula Koponen

Vielä myöhään keskiviikkoiltana 6. toukokuuta näytti siltä, että Puolan presidentinvaalien ensimmäinen kierros järjestettäisiin alkuperäisessä aikataulussa eli sunnuntaina 10. toukokuuta. Vaalit oli tarkoitus pitää postitse, vaikka kirjeäänestyksen sallivan lain käsittely parlamentissa oli vielä kesken.

Torstaina puolalaiset haroivat taas hiuksiaan lukiessaan aamun uutisia. Konservatiivinen valtapuolue Laki ja oikeus (PiS) ja sen pieni apupuolue Yhteisymmärrys (Polskie Porozumienie, PP) olivat yöllä sopineet, ettei vaaleja pidettäisi, mutta niitä ei myöskään peruttaisi.

Torstaina parlamentin alahuone eli sejm hyväksyi postiäänestystä koskevan lain, jonka oppositioenemmistöinen ylähuone senaatti oli puolestaan torpannut 5. toukokuuta. Presidentti Andrzej Duda allekirjoitti lain jo seuraavana päivänä.

Maanantaina 11. toukokuuta Puolan vaalikomissio julisti, että uudet vaalit on järjestettävä, koska kukaan ei äänestänyt sunnuntain vaaleissa. Vaalien uusi ajankohta ei kuitenkaan ole vielä tiedossa.