Uutisanalyysi: Sähkölentokoneet tulevat Euroopan kaupunkeihin muutamassa vuodessa, mutta Suomi ei ole herännyt asiaan

Eduskunta käsittelee parhaillaan valtakunnallista liikennejärjestelmäsuunnitelmaa. Se keskittyy tie- ja raidehankkeisiin, sähköinen ilmailu vain mainitaan.

ilmailu
Teksti
Jyri Raivio

Sähkölentokoneet ovat tulossa.

Niin on väitetty jo pitkään. Julkisuudessa on näkynyt kuvia mitä mielikuvituksellisimman näköisistä härpäkkeistä ja tietoja täysin epärealistisilta vaikuttaneista aikatauluista.

Talven 2021 mittaan kaiken hehkutuksen, verbaalisten vaakakierteiden ja sanallisten silmukoiden takaa alkoi kuitenkin paljastua aimo annos realismia. Jopa yleensä jäykkäliikkeiset ilmailuviranomaiset uskovat nyt uudenlaisen, kaupunkien sisäisen lentoliikenteen aloittamiseen jo 4–5 vuoden sisään. Kaupunkien välinen sähkölentokoneiden lyhyiden matkojen liikenne voisi ottaa ensi askeleitaan suunnilleen samassa aikataulussa.

Rahasta se ei ole kiinni. Pääomasijoittajat ja muut riskirahoittajat ovat kaataneet miljardeja uudenlaisia koneita ja niiden liikennejärjestelmiä kehittäviin yhtiöihin.

Juuri nyt tuntuu kuitenkin vahvasti siltä, ettei tämä kaikki koske millään tavalla Suomea. Täällä on viime kuukausien aikana tehty kaksikin selvitystä lentoliikenteen tulevaisuudesta. Kummassakaan ei puhuta mitään sähkölentämisestä eikä sen mahdollisuuksista.