Uusi 3D-näyttö toimii ilman laseja myös viistosta kulmasta

3D
Teksti
Marko Hamilo

3D-kuva HP-logosta.Kuva Kar Han Tan.

Yleensä kolmiulotteisen näytön käyttö edellyttää, että katsojalla on polarisoivat, värilliset tai näyttölaitteen kanssa synkronoidusti sulkeutuvat silmälasit.

Ilman erikoislaseja 3D-efektejä tuottavat uudet markkinoille hiljattain lanseeratut laitteet, kuten esimerkiksi Nintendo 3DS -käsipelikonsoli, näyttävät vain kahta kuvaa.

Jotta vasemmalle silmälle näkyisi vain vasemmalle silmälle tarkoitettu kuva ja oikealle silmälle vain oikealle silmälle tarkoitettu kuva, tällaista laitetta on katsottava kohtisuoraan edestä ja juuri oikealta etäisyydeltä.

Nyt Hewlett-Packardin David Fattalin ja Cambridgen yliopiston Neil Dodgsonin Naturessa julkaistussa artikkelissa esitetty ledeihin perustuva näyttölaite mahdollistaa kolmiulotteisen kuvan katselun ilman erikoislaseja myös silloin, kun näyttö on vinossa asennossa. Laitetta voi katsoa eri etäisyyksiltä. Heidän kehittämänsä näyttö voi lähettää erilaista kuvaa kahden sijasta 14 eri suuntaan. Näytöltä voi katsoa myös liikkuvaa kuvaa.

Tutkijoiden mukaan tällaiset 3D-näytöt voivat mullistaa paitsi viihteen myös esimerkiksi datan visualisoinnin ja lääketieteellisen koulutuksen, kunhan valmistuskustannukset saadaan tarpeeksi mataliksi. 3D-näytöt voivat yleistyä esimerkiksi kännyköissä ja tableteissa.