USA:n vaalitilanne tällä hetkellä: Trump kirii kohti voittoa

Republikaanien ehdokas menestyy tärkeissä vaa’ankieliosavaltioissa odotettua paremmin.

Donald Trump
Teksti
Mikko Huotari

Yhdysvaltojen presidentinvaalitaistosta on tulossa erittäin tiukka. Keskiviikkoaamuna kello kuudelta Suomen aikaa Donald Trump oli ottanut hivenen etumatkaa Hillary Clintoniin. Vielä vaalipäivänä Clintonilla oli mielipidemittauksien mukaan noin kolmen prosenttiyksikön etumatka.

Yhdysvaltojen vaaleissa on kummallakin puolueella ollut perinteisesti vahvat osavaltionsa. Jännitys on kohdistunut niin sanottuihin vaa’ankieliosavaltioihin, joissa kannatusta on ollut vaikea ennakoida. Näitä osavaltioita olivat näissä vaaleissa muun muassa Florida, Iowa, Ohio, Nevada, Pennsylvania, Pohjois-Carolina ja Virginia.

Ääntenlaskennan tässä vaiheessa Trump on menestynyt huomattavasti ennakoitua paremmin. Trump voitti Ohiossa ja Pohjois-Carolinassa. Florida näyttäisi olevan menossa Trumpille. Nimenomaan Florida on tärkeä etappi, koska sieltä presidenttiehdokas saa taakseen 29 valitsijamiestä. Lisäksi Trump näyttäisi voittavan Utahin.

Sen sijaan vaa’ankieliosavaltiosta Colorado ja Virginia näyttäisivät menevän Clintonille.

Lopputuloksen ennustamiseen on kuulunut erilaisia havaintoja aiemmista vaaleista. Ohion voittaminen on yksi niistä. 1960-luvulta lähtien se ehdokas, joka on saanut Ohion valitsijamiehet taakseen, on valittu presidentiksi. Yhdysvaltain arvostetuimman vaalianalyytikon Nate Silverin blogissa arvioitiin aamukuudelta, että Trump voittaa 61 prosentin todennäköisyydellä. New York Times ennustaa vielä selvempää voittoa Trumpille.