Unkarissa alkoi raju valeuutiskampanja: hallituksen mukaan maata uhkaa nyt George Sorosin ja Jean-Claude Junckerin salaliitto

Unkarista tuli helmikuun alussa ensimmäinen EU-maa, jonka maiden vapautta mittaava Freedom House -järjestö tiputti vain osaksi vapaiden maiden luokkaan.

Euroopan unioni
Teksti
Mika Horelli

Unkarin hallitus aloitti maanantaina 18. helmikuuta 2019 kampanjan, jossa se hyökkää suoraan EU-komission puheenjohtajaa Jean-Claude Junckeria vastaan.

Kampanjassa väitetään, että Juncker uhkaa yhdessä unkarilaistaustaisen miljardööri George Sorosin kanssa Unkarin kansallista turvallisuutta vaatimalla maata avaamaan rajansa maahanmuuttajille.

Unkarin hallituksen mukaan EU-komissio haluaa muun muassa heikentää jäsenvaltioiden rajavalvontaa ja pakottaa jäsenmaita myöntämään pakolaisille niin kutsuttuja humanitaarisia viisumeita.

EU-komission lehdistöedustaja Margaritis Schinasin mukaan Orbánin uusin kampanja perustuu valheisiin ja sen ainoa tarkoitus on jakaa Unkarissa harhaanjohtavaa tietoa EU:n politiikasta ennen kevään europarlamenttivaaleja.

Todellisuudessa komissio on todellisuudessa suunnitellut rajavalvonnan tehostamista eikä EU:lla ole mitään suunnitelmia unionimaiden viisumikäytäntöjen muuttamiseen, Schinas sanoi.