Unkarin oppositio voitti Budapestissa ja kymmenessä tärkeässä kaupungissa – ja teki historiallisen särön Orbánin yksinvaltaan

Uutisanalyysi: Paikallisvaalit osoittivat, ettei Fidesz ole lyömätön. Yhteistyössään onnistunut oppositio tähtää nyt vuoden 2022 parlamenttivaaleihin, mutta asetelma on vaikea.

Budapest
Teksti
Tuula Koponen

”Rakkaus ja yhteistyö lyövät vihan ja ihmisten arkitodellisuus valheet”, totesi Budapestin uusi ylipormestari Gergely Karácsony, 44, Unkarin paikallisvaalien tuloksen selvittyä maanantain vastaisena yönä.

”Budapestista tulee taas vihreä ja vapaa, palautamme sen takaisin Eurooppaan.”

Unkarin oppositiopuolueet yhdistivät ensimmäistä kertaa voimansa sunnuntaina 13. lokakuuta pidetyissä paikallisvaaleissa ja onnistuivat tekemään historiallisen särön pääministeri Viktor Orbánin johtaman oikeistokonservatiivisen Fidesz-puolueen yksinvaltaan.

Opposition yhteisehdokkaat saivat Budapestissä haltuunsa suurimman osan kaupunginosista sekä yhteisen kaupunkineuvoston. Lisäksi oppositio voitti vaalit kymmenessä isossa kaupungissa, joita on kaikkiaan 23. Vuoden 2014 paikallisvaaleissa oppositio voitti vain kolmessa niistä.

Sen sijaan maaseudulla Fidezs vahvisti asemaansa ja sai siellä yli 100 000 ääntä enemmän kuin edellisissä vaaleissa.