Unkarin ja Puolan ristiriita: EU:n kannatus pysyy huippulukemissa, EU-vastaiset hallituspuolueet jatkavat gallup-kärjessä

Unkari ja Puola hyötyvät EU-jäsenyydestä taloudellisesti. Myös vapaata liikkuvuutta arvostetaan, vaikka maiden johtajat vastustavat maahanmuuttoa.

politiikka
Teksti
Tuula Koponen

Unkarin ja Puolan demokratia- ja oikeusvaltiokiistat Euroopan unionin kanssa ovat kärjistyneet pisteeseen, jossa kysytään vakavissaan, onko kaksikolla enää paikkaa EU:ssa.

Puola uhmasi EU:ta 14. heinäkuuta julistamalla, ettei sen enää tarvitse noudattaa EU-tuomioistuimen päätöksiä maan oikeuslaitosta koskevissa kiistoissa.

EU-tuomioistuin on unionin korkein oikeudellinen elin, ja sen päätökset sitovat jäsenmaita. Eurooppa-oikeuden professori Laurent Pech onkin pitänyt Puolan toimia ensiaskeleena ulos EU:sta.

Unkarin uusin kiista koskee niin sanottua lastensuojelulakia, joka niputtaa yhteen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt sekä lasten hyväksikäytön.

Laki kieltää homoseksuaalisuuden ”propagoimisen” alaikäisille ja sensuroi esimerkiksi sateenkaariperheistä kertovan materiaalin mediasta, kouluista ja kirjakaupoista. Laista on noussut valtava kohu, ja Unkarin hallitus yrittää turvata selustansa järjestämällä laista kansanäänestyksen.