Unkari rakentaa Budapestiin kiinalaisen yliopiston kiinalaisella rahalla – ”Unkarista voi tulla Kiinan Troijan hevonen Euroopassa”

Viktor Orbánin Unkari ei kilpailuta miljardihankkeitaan Kiinan ja Venäjän kanssa. Ennen yliopistoa on jo tehty ydinvoimala ja ratahanke.

Kiina
Teksti
Tuula Koponen

Unkari aikoo rakentaa kiinalaisyliopiston kampuksen Budapestiin tavalla, joka on ristiriidassa EU:n periaatteiden kanssa. Jättimäistä kampusurakkaa ei aiota kilpailuttaa, vaan sen toteuttaa kiinalaisyhtiö, joka tuo Kiinasta kaiken tarvikkeita ja työvoimaa myöten. Rahoituksen Unkari hoitaa kiinalaispankista otetulla lainalla.

Yliopistohanke hämmensi EU:ssa jo loppuvuodesta 2019. Unkari oli sopinut alustavasti Kiinan kanssa, että Sanghaissa toimiva Fudanin huippuyliopisto avaa kampuksen Budapestissa vuonna 2024.

Juuri ennen Unkari oli savustanut arvostetun Keski-Euroopan yliopiston (CEU) Budapestista. CEU muutti amerikkalaistutkintoineen Itävaltaan Wieniin, jossa se aloitti toimintansa lokakuussa 2019.

Fudan on tasokas yliopisto, ja kiinalaisittain sitä pidetään vapaamielisenä.  Linja on kuitenkin tiukentunut presidentti Xi Jingpingin kaudella. Joulukuussa 2019 yliopisto poisti ”ajatuksen vapauden” myös virallisesti oppilaitoksen tavoitteista ja kirjasi sen tilalle ”kommunistisen puolueen johtajuuden”.

Budapestin kampus on kiinalaisyliopiston ensimmäinen Euroopassa. Unkarille sen pystyttäminen on yksi maan suurimpia rakennushankkeita ja suurempi satsaus kuin korkeakoulutuksen vuotuiset kulut. Hanke etenee täyttä höyryä.