Ulkonaliikkumiskiellon yllättävä seuraus: belgialaisnaiset kertovat turvattomuuden tunteen lisääntyneen

Tyhjillä kaduilla ei ole todistajia eikä väkeä, jonka läsnäolo loisi turvallisuutta. Seksuaalisen häirinnän lisääntymisestä kerrottiin jo lievempien koronarajoitusten aikana.

Belgia
Teksti
Mika Horelli

Belgiassa on ollut voimassa koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi asetettu ulkonaliikkumiskielto marraskuun 2020 alusta lähtien.

Pääkaupunki Brysselissä kielto on voimassa iltakymmenen ja aamukuuden välisenä aikana. Liikkua saa vain pakon sanelemalla matkalla kodin ja työpaikan välillä tai lääketieteellisestä syystä lääkäriin, sairaalaan tai apteekkiin.

Kiellon voimassaolon aikana erityisesti belgialaisnaiset ovat kertoneet kokevansa katujen turvallisuuden huomattavasti normioloja heikommaksi. Tyhjillä kaduilla ei ole todistajia eikä väkeä, jonka läsnäolo loisi yhteistä turvallisuutta. Moni nainen kertoo turvautuneensa taksiin sellaisillakin matkoilla, jotka he normaalisti kävelisivät.

Belgialaisnaiset alkoivat raportoida lisääntyneestä seksuaalisesta häirinnästä sosiaalisessa mediassa jo ennen ulkonaliikkumiskiellon voimaantuloa. Heidän kokemuksensa mukaan jo ravintoloiden ja baarien sulkeminen lisäsi katujen levottomuutta.

Belgiassa on uutisoitu myös miesten kirjoittamista postauksista, joissa raiskauksia on puolusteltu sen varjolla, että naisten tapaaminen ravintoloiden tai baarien tapaisissa normaaliolosuhteissa oli tehty mahdottomaksi.