Ukrainan vaalit tarjoavat Venäjälle tilaisuuden iskeä – Ote kiristyy nyt sekä maalla että merellä

Ukrainassa käydään vuonna 2019 presidentin- ja parlamenttivaalit. Maan sisäpoliittinen tilanne on sekava, ja Venäjä pyrkii hyötymään tilanteesta.

Asovanmeri
Teksti
Maarit Uber

Venäjä otti sunnuntaina 25. marraskuuta haltuunsa ukrainalaisia aluksia asevoimaa käyttäen Kertšinsalmella, Krimin niemimaan edustalla. Sitä seuranneena keskiviikkona Venäjä kertoi tuovansa Krimille uuden S-400-ilmatorjuntaohjusjärjestelmän.

Venäjä on vahvistanut Krimin sotakalustoarsenaalia vuodesta 2014, jolloin Venäjä valtasi Ukrainaan kuuluvan niemimaan. Uutistoimisto Reutersin mukaan Asovanmerellä on nähty tuoreeltaan myös miinalaiva Zakharin.

Ukrainan presidentin Petro Porošenkon arvion mukaan Ukraina on ajautumassa täysimittaiseen maasotaan Venäjän kanssa. Venäjä pitää Porošenkon puheita  perusteettomina ja Ukrainan maaliskuun presidentivaalien kampanjointiin liittyvinä.

Edellä kuvatut käänteet osoittavat, että Venäjän vuodesta 2014 Ukrainaa vastaan käymä sota on kiihtymässä ja laajenemassa mantereelta merelle. Venäjän ilmiselvänä lyhyen aikavälin tavoitteena on Asovanmeren ja sitä Mustastamerestä erottavan Kertšinsalmen täysi hallinta.