Ukrainan vaalit: Arseni Jatsenjuk jatkanee pääministerinä

EU-myönteiset puolueet saivat selvän voiton historiallisissa parlamenttivaaleissa.

Pääministeri Arseni Jatsenjukin Kansanrintama-puolue nousi suurimmaksi voittajaksi Ukrainan historiallisissa vaaleissa sunnuntaina.

Kansanrintama saa alustavien tulosten perusteella reilut 21 prosenttia äänistä, kun sille ennustettiin mielipidemittauksissa korkeintaan kymmenen prosentin kannatusta.

Tulos merkitsee sitä, että Jatsenjuk jatkaa todennäköisesti pääministerinä myös uudessa hallituksessa. Presidentti Petro Porošenkon oli tarkoitus aloittaa hallitustunnustelut jo tänään. Lopulliset vaalitulokset on määrä julistaa kymmenen päivän kuluessa.

”Hallitusneuvottelut saavat kestää korkeintaan kaksi viikkoa. Sen jälkeen meidän on aloitettava uudistukset”, Porošenkon nimeä kantavan vaaliliiton kärkiehdokas, entinen mestarinyrkkeilijä Vitali Klitško sanoi toimittajille Kiovassa.

Petro Porošenkon blokki sai vaaleissa suurin piirtein saman verran ääniä kuin Kansanrintama, mikä on selvästi vähemmän kuin vaalien alla tehdyissä mielipidekyselyissä. Molemmat puolueet ovat voimakkaan länsimielisiä ja kannattavat talousuudistuksia.