Presidentti nosti kaverit kabinettiin

Ukrainan Volodymyr Zelenskyi nimitti hallintoonsa ystäviään tuotantoyhtiöistä ja sen johtoon oligarkin asianajajan. Hän haluaa uusia myös parlamentin pikaisesti.

Ukraina
Teksti
Maarit Uber

Ukrainan tuore presidentti Volodymyr Zelenskyi on laittanut tuulemaan heti vannottuaan virkavalansa maanantaina 20. huhtikuuta. Virkaanastujaisia seuranneiden päivien toiminta antaa viitteitä siitä, että Ukrainan politiikka säilyttää värikkyytensä myös jatkossa.

Kuluneella viikolla Zelenskyi on julkistanut hallintoonsa valittujen ihmisten nimiä. Merkittäviin rooleihin on nousemassa useita presidentin ystäviä ja entisiä liikekumppaneita etenkin hänelle itselleen tutusta tuotantoyhtiömaailmasta.

Toiminta on herättänyt arvostelua sekä Ukrainassa että ulkomailla. Etenkään Ukrainaa tukevat kansainväliset rahoittajat ja maassa toimivat ulkomaiset yritykset eivät katso moista hyvällä.

Nimitykset ihmetyttävät, sillä huhtikuussa presidentiksi valittu Zelenskyi lupasi aiemmin nimittää kabinettiinsa asiantuntijoita näiden pätevyyden perusteella.