Ukrainan sota: Kapinajohtaja Igor Strelkov pettyi Putiniin

Separatistit toivoivat, että Itä-Ukraina olisi liitetty Venäjään jo kesällä ”kansanäänestyksen” jälkeen.

Igor Girkin
Teksti
Teppo Tiilikainen

Ukrainan kapinallisten entinen sotilaskomentaja Igor Strelkov syyttää Venäjän johtoa separatistien pettämisestä. Hänen mukaansa kapinalliset toivoivat, että Venäjä liittäisi Donetskin ja Luhanskin alueet itsensä samalla tavalla kuin Krimin niemimaan, mutta heidän toiveitaan ei kuunneltu.

”Myös alueen väestö toivoi sitä”, Strelkov sanoo äärioikeistolaisen ja nationalistisen Zavtra-lehden haastattelussa. ”Kukaan ei halunnut taistella Luhanskin ja Donetskin itsenäisyyden puolesta, kaikki olivat alusta alkaen Venäjän kannalla.”

Strelkov on oikealta nimeltään Igor Girkin. Hän on Venäjän sotilastiedustelun entinen upseeri, joka taisteli 1992 Venäjän armeijan riveissä Transnistriassa ja myöhemmin Bosnian serbijoukoissa. Viime helmikuussa Strelkov lähetettiin Krimille, jossa hän osallistui alueparlamentin miehitykseen.

Krimin valloituksen jälkeen Strelkov siirtyi huhtikuussa Donetskiin ja sieltä Slovjanskiin, joka toimi pitkään kapinallisjoukkojen tärkeimpänä tukikohtana. Samoihin aikoihin levottomuuksia puhkesi myös Harkovassa ja Odessassa, jotka ovat sittemmin rauhoittuneet. Taisteluja on käyty ainoastaan Donetskin ja Luhanskin lääneissä, jotka ovat osittain kapinallisten hallussa.

Zavtran haastattelussa Strelkov ottaa ”henkilökohtaisen vastuun” Itä-Ukrainan sodasta. Hänen mukaansa kapina olisi hiipunut pikkuhiljaa Donetskissa ja Luhanskissa samalla tavalla kuin Harkovassa ja Odessassa, ellei hänen yksikkönsä olisi puuttunut tilanteeseen.