Ukrainan kiirastuli

Ukraina ei voi enää lopettaa Itä-Ukrainan sotaa muuten kuin luopumalla tosiasiallisesta itsenäisyydestään, sanoo tutkija. Juuri sitä Venäjä tavoittelee.

Teksti
Tuula Koponen

Ukrainan ja Venäjän välit ovat kiristyneet lähelle laajamittaista sotaa. Kiovassa pelätään tosissaan, että Venäjä yrittää vallata separatistien hallitseman Ukrainan itäosan ja muodostaa puskurivyöhykkeen omalle länsirajalleen.

Riidan osapuolten välille 2015 neuvoteltu Minskin tulitaukosopimus on umpisolmussa, sillä Ukraina ja Venäjä tulkitsevat sitä eri tavalla. Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien videoneuvottelu 7. joulukuuta ei poistanut sodan uhkaa.

Eri arvioiden mukaan Venäjä kerää Ukrainan rajalle jopa 175 000 sotilaan joukkoja. Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikov on varoittanut, että jos Venäjä päättää hyökätä, se tapahtuu todennäköisimmin tammikuun 2022 lopussa.

”Nykytilanteessa Minskin sopimus on toisarvoinen. Venäjän tavoitteena on ollut, että sen Donbassiin asettama johto eli käytännössä Venäjän hallitus saisi päätäntävaltaa koko Ukrainan ulko- ja turvallisuuspolitiikassa”, sanoo Itä-Euroopan historian dosentti Johannes Remy Helsingin yliopistosta.