Ukrainalaismedia: Venäjä ryhtynyt entistä kovempiin toimiin Mustallamerellä, yli neljännes merestä suljettu

Venäjän kerrotaan perustelleen toimiaan taisteluvalmiusharjoituksen järjestämisellä ja sillä, että osa alueesta olisi merenkulun kannalta vaarallista.

Kertšinsalmi
Teksti
Maarit Uber

Mustallamerellä kytevä kriisi on ottanut uusia kierroksia. Ukrainalaismedian mukaan Venäjä on sulkenut yli neljänneksen merestä elokuun 19. päivään asti. Kyse on viidestä erillisestä Mustanmeren osasta.

Ukrainalaisissa medioissa siteeratun uutisen lähde on ukrainalainen sotilasasioita käsittelevä sivusto. Se viittaa aluetta käyttävien ja tarkkailevien kansainvälisten merenkulkijoiden tietoihin, joiden mukaan Venäjä aloitti sulkutoimenpiteet keskiviikkona 24. heinäkuuta.

Venäjän toimet poistavat samalla käytöstä yleisesti käytettyjä merireittejä. Käytännössä Venäjä pakottaa alueella liikennöivät alukset kulkemaan kapeita ja aiempaa pidempiä reittejä. Ukrainan lisäksi myös Bulgariaan, Georgiaan ja Romaniaan suuntautuva merenkulku voi häiriintyä.

Eristetyiksi kerrottujen Mustanmeren alueiden rajat eivät kuitenkaan ole kovin lähellä Mustanmeren etelärantaa hallitsevan Turkin rantaviivaa. Siitä voisi päätellä, että Venäjä ei halua aiheuttaa toiminnallaan ainakaan merkittävää hallaa liittolaisensa Turkin merenkululle.

Ukrainalaislähteiden mukaan Venäjä on perustellut asiaa taisteluvalmiusharjoituksen järjestämisellä alueella ja sillä, että osa suljetusta alueesta on sen mielestä merenkulun kannalta vaarallista.