SK Ukrainassa: Sisällissodan uhka varjostaa vaaleja

Ukrainalaiset äänestävät sunnuntaina maan historian tärkeimmissä presidentinvaaleissa.

Kiovan Itsenäisyyden aukio Maidan näyttää toukokuun puolivälissä lähes samalta kuin viime talvena. Aktivistit tappavat aikaa telttojensa ulkopuolella, Ukrainan sinikeltaiset liput liehuvat, musiikki soi.

Osa aktivisteista tuntuu jääneen Maidanille suorastaan asumaan, vaikka kuukausia kestäneet suurmielenosoitukset päättyivät helmikuussa presidentti Viktor Janukovytšin eroon ja uuden hallituksen muodostamiseen.

Tunnelma on kuitenkin ankea viime talveen verrattuna. Mustaksi palanut ammattiliittojen päämaja, katujen varsille levitetyt kukkakimput ja Ukraina-hotellin taakse rakennettu hirsikappeli muistuttavat helmikuun traagisista päivistä, jolloin tarkka-ampujat murhasivat yli sata ihmistä Institutska-kadulle ja Mariinski-puiston laitaan.Telttaleiriin on tullut uutta väkeä, työttömiä, asunnottomia ja puolirikollisia huligaaneja, joilla ei ole muuta tekemistä. Radikaalin Oikea sektori -liikkeen aktivistit metelöivät aukion laidalla postin pääkonttorin edessä.

Maidanin keskelle on pystytetty kokonaan uusi teltta, jonka katolle on kirjoitettu valkoisella maalilla Krim. Aktivistit järjestävät siellä majoituspaikkoja Krimiltä ja Itä-Ukrainan kapinakaupungeista, Donetskista, Luhanskista ja Slovjanskista tulleille pakolaisille.

”Kiovaan tulee koko ajan vainottuja tataareja ja ukrainalaisia, eikä hallitus ole järjestänyt heille kunnon majoitusta”, pakolaisapua koordinoiva Oleksandr Dolynkyi valittaa.