Tyttärensä 24 vuodeksi vanginnut Josef Fritzl vetosi vaikeaan lapsuuteensa

insesti
Teksti
SK:n toimitus

Kasvojaan toimittajilta oikeudessa peitellyt Josef Fritzl, 73, tunnusti syyllisyytensä insestiin, raiskauksiin ja vapaudenriistoon. Hän kuitenkin kiisti syytteet murhasta ja orjuuttamisesta.

Fritzlia syytetään muun muassa murhasta, orjuuttamisesta, insestistä ja raiskauksista. Fritzl vangitsi 18-vuotiaan tyttärensä Elisabethin kotitalonsa kellariin vuonna 1984. Seuraavien 24 vuoden aikana Elisabeth synnytti isälleen insestin seurauksena seitsemän lasta ikkunattomassa kellarityrmässä. Yksi lapsista kuoli pian syntymän jälkeen.

Hiljaisella äänellä puhunut Fritzl vetosi vaikeaan lapsuuteensa. ”Äitini oli 42-vuotias saadessaan minut. Hän ei halunnut lasta, ja kohteli minua siksi huonosti. Hän hakkasi minua.”

Oikeussalissa Fritzl katsoi koko ajan suoraan eteensä tai asianajajaansa, mutta ei kertaakaan valamiehistöön tai syyttäjään. Hän ei myöskään suostunut vastaamaan lukuisan toimittajajoukon kysymyksiin.

Fritzlin kohtalosta päättää kahdeksanhenkinen valamiehistö. Hänen uskotaan saavan elinkautisen vankeusrangaistuksen.

Itävaltaa ja koko maailmaa järkyttänyt tapaus paljastui vajaa vuosi sitten, kun yksi kellarissa eläneistä lapsista sairastui vakavasti ja joutui sairaalaan.

”Käsittämättömiä rikoksia”

Psykologisissa testeissä Fritzlin havaittiin kärsivän vakavasta persoonallisuushäiriöstä, mutta olleen silti tietoinen teoistaan.

Fritzl rakensi äänieristetyn kellarisellin kotitalonsa alle Amstettenin kaupungissa. Tilassa ei ollut lämmitystä eikä sinne tullut kuumaa vettä. Elisabethin kanssa kellarissa kasvaneet lapset eivät olleet ennen vapautumistaan koskaan nähneet päivänvaloa.

Murhasyyte koskee yhtä lapsista, joka menehtyi pian syntymänsä jälkeen vuonna 1996. Syyttäjän mukaan Fritzl ei Elisabethin aneluista huolimatta suostunut hankkimaan hoitoa hengitysvaikeuksista kärsineelle vauvalle. Myöhemmin Fritzl poltti vauvan ruumiin lämmitysuunissa.

Syyttäjä Christiane Burkheiser kuvaili rikoksia käsittämättömiksi. ”Hän ei osoittanut mitään katumusta vaan kohteli tytärtään omaisuutenaan. Pahinta oli, ettei Elisabeth voinut koskaan tietää, milloin hänen isänsä tulee jälleen kellariin ja raiskaa hänet lasten nähden.”

Elisabeth asuu salaisessa paikassa

Fritzl kohteli tyttärensä kanssa saamiaan lapsia eri tavoin. Kolme lapsista hän vei yläkertaan ja kasvatti vaimonsa kanssa.

Vaimolleen Fritzl uskotteli Elisabethin karanneen kotoa ja tuoneen vauvat vanhempiensa kotitalon portaille, koska ei pystynyt itse huolehtimaan niistä. Viranomaisten mukaan Fritzlin vaimo ei tiennyt kellarin tapahtumista.

Elisabeth asuu nykyisin lastensa kanssa salaisessa paikassa uusien nimien turvin. He ovat nauhoittaneet todistajanlausuntonsa etukäteen, ja ne kuullaan suljettujen ovien takana. Syyttäjän mukaan nauhaa on 13 tuntia.

Oikeudenkäynnin odotetaan kestävän viikon.

Lähteet ja teksti STT, AFP, DPA ja Reuters

Aiheesta lisää

BBC: Profile Josef Fritzl