Tutkimus: Ruotsin löysä koronapolitiikka pandemian alussa maksoi 2 000 turhaa kuolemaa

Frankfurt School of Finance and Management -talousyliopiston tutkijat vertasivat Ruotsin toimia ja niiden seurauksia samankaltaisiin naapurimaihin.

koronavirus
Teksti
Mika Horelli

Ruotsin naapurimaita löysempi koronapolitiikka pandemian ensimmäisen aallon aikana maksoi ainakin parituhatta ihmishenkeä, arvioivat saksalaistutkijat.

Frankfurt School of Finance and Management -talousyliopiston työryhmä vertasi koronaan sairastuneiden ja sen seurauksiin kuolleiden lukuja pandemian ensimmäisen kuuden kuukauden aikana eri maissa.

Ruotsissa koronaan kuoli koronaviruksen seurauksena tutkimusaikana noin 6 000 ihmistä, mikä oli väestömäärään suhteutettuna Euroopan korkein luku.

Tutkijoiden mukaan kolmannekselta kuolemantapauksista olisi voitu välttyä, jos Ruotsissa olisi noudatettu samanlaisia tiukkoja ja pakollisia sulkutoimenpiteitä kuin naapurimaissa. Ruotsissa tyydyttiin kuitenkin vain suosituksiin ja kieltämään yli 50 hengen kokoontumiset.

Tiukemmat sulkutoimet olisivat tutkijoiden mukaan vähentäneet merkittävästi myös lievempiä koronatapauksia. Jos Ruotsi olisi toiminut väestörakenteeltaan samankaltaisten naapurimaiden, kuten Norjan, Tanskan, Suomen tai Alankomaiden tavoin, koronatartunnan saaneiden määrä olisi jäänyt 75 prosenttia pienemmäksi pandemian ensimmäisen aallon aikana.