Tutkija: Venäjän sotilaallinen pullistelu maksaa hirmuisesti – ”Raha on raaempi ase kuin rauta”

Talouden romahtaminen on kuitenkin vuosien päässä, sanoo Markku Salomaa.

aseet
Teksti
Anne Kuorsalo

Venäjän sotilaallinen voimannäyttö rasittaa maan taloutta enemmän kuin lännen talouspakotteet, arvioi sotahistorian dosentti Markku Salomaa. Hän ennakoi maan puolustusministeriölle kassakriisiä.

Salomaa sanoo, että jopa puolet Venäjän puolustusbudjetista on saattanut palaa jo vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana.

Salomaan mukaan Venäjän tämän vuoden puolustusbudjetti on 3 290 tai 3 973 miljardia ruplaa eli 53–64 miljardia euroa riippuen siitä, otetaanko huomioon pelkkä julkistettu budjetti vai lisätäänkö päälle vielä Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelu CIA:n laskelma sen ulkopuolisesta rahoituksesta.

Arvioiden mukaan Venäjä käyttää armeijan ylläpitoon ja hankintoihin tänä vuonna yli 75 miljardia euroa, mikä on maailman kolmanneksi suurin summa Yhdysvaltojen ja Kiinan jälkeen.

”Kun samaan aikaan on käynnissä asevoimien kaikkien aselajien mittava, noin 371 miljardin euron varusteluohjelma ja sen rinnalla jatkuvat suuret sotaharjoitukset sekä Itä-Ukrainan kapinallisten sotilaallinen tukeminen, puolustusministeriötä uhkaa kassakriisi.”