Tutkija näkee Syyrian tuoreessa tulitauossa toivoa – Kestääkö uusi yritys tammikuun loppuun?

Toni Alarannan mukaan Turkin esimerkki voi johtaa siihen, että muutkaan sunnimaat eivät enää pyri kaatamaan Syyrian hallintoa.

Syyria
Teksti
Silja Lanas Cavada

Syyrian tuore tulitauko on pitänyt neljä päivää lukuun ottamatta sunnuntain pommituksia. Oppositiota lähellä olevan Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan Damaskoksen luoteispuolella sijaitsevaa laaksoa pommittivat Syyrian hallituksen sotilaskoneet.

”On kyse alueesta, josta kapinalliset pystyvät säätelemään muun muassa veden tuloa pääkaupunkiin”, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta. ”Niin kuin monessa paikassa, siellä on hyvin al Qaida -vetoinen kapinallisryhmittymä ja myös muita toimijoita.”

Al-Qaida, Isis ja muut jihadistiryhmät eivät ole mukana tulitaukosopimuksessa, vaan yrittävät sabotoida sitä.

Tulitauko Syyrian hallituksen ja suurimpien kapinallisryhmien välillä neuvoteltiin Turkin ja Venäjän johdolla perjantaina 30. joulukuuta. Se on järjestyksessä kolmas tulitauko vuoden sisällä.

Alarannan mukaan perusongelma tulitauoissa on ollut osapuolten erimielisyys siitä, mitkä ryhmittymät ja järjestöt kuuluvat sopimukseen ja mitkä eivät.